Tijdens de eindejaarsperiode staat er op heel wat plaatsen een kerstboom, is er extra sfeerverlichting en kerstversiering. Deze gezellige periode houdt echter ook brandrisico’s in.
Kerstboom
Tegen kerstdag staat je kerstboom al een tijdje binnen. Hopelijk heb je, als je gekozen hebt voor een echte kerstboom, er één gekozen met wortel en kluit in een pot. Het is zeer belangrijk dat hij niet uitdroogt. Een droge kerstboom is immers snel ontvlambaar. Geef hem daarom elke dag voldoende water. Je mag toch gerust zorgen voor een halve tot 1 liter water per dag.
Kerstverlichting en andere kabels
– Controleer je kerstverlichting voor gebruik op eventuele beschadigingen. Bij twijfel koop je best nieuwe. Kies dan voor ledverlichting die minder warmte afgeeft.
– Voor wie huisdieren heeft is het nuttig om dit regelmatig opnieuw te controleren. Er zijn incidenten bekend waarbij katten kerstverlichting beschadigd hebben.
– Doe ook ineens de controle van de oplaadkabels van je smartphone, laptop of tablet. Beschadigde kabels zijn wel degelijk een brandgevaar. Het is belangrijk om deze tijdig te vervangen. Kies voor de originele laders en kabels. Er is een kwaliteitsverschil en dus een verschil qua brandveiligheid.
Trek de stekker uit bij het slapen gaan!
Laat de kerstverlichting niet branden als je gaat slapen of de woning verlaat. Net zoals alle elektrische toestellen moet je de werkende verlichting beschouwen als een brandrisico. Als je de verlichting niet kan of wil uitschakelen, zorg dan ook hier voor een hoorbare rookmelder in de zeer dichte nabijheid.
Kijk ook ineens na welke andere toestellen je wel of niet laat insteken en of je voldoende hoorbare rookmelders in je woning hebt die je tijdig gaan verwittigen.
Reminder rookmelders
– Kies steeds voor rookmelders met een 10-jarige batterij die je niet kan verwijderen uit het toestel.
– Rookmelders hebben een beperkte levensduur. Check dus vandaag nog hun vervaldatum.
– Zorg dat je al je rookmelders hoort tijdens je diepe slaap. Koop bij twijfel koppelbare rookmelders die je draadloos met elkaar kunt verbinden.
– Vergeet niet elke maand je rookmelders te ontstoffen. Best doe je dit met het borstelgedeelte van je stofzuiger.
Dineren met een blusdeken!
Ga je voor het gezellig feestdiner voor fondue of gourmet, gebruik dan altijd een elektrisch toestel en GEEN toestel waarvoor je brandpasta of een brandgel nodig hebt. Er zijn immers al enorm veel ongevallen gebeurd met het bijvullen ervan.
Een blusdeken in de buurt is geen overbodige luxe. Hopelijk heb je het niet nodig, maar ernaar op zoek moeten gaan als het al brandt is geen optie. Blus uiteraard nooit een brand van olie of vetten met water!
Vuurwerk en wensballonnen
– Vuurwerk is een traditie op oudejaarsnacht. Elk jaar zorgt particulier vuurwerk voor heel wat slachtoffers, brandwonden, woningbranden en dieren die sterven door de stress van de knallen.
– Bij privégebruik is het onmogelijk om te zorgen voor veilige omstandigheden. Hetzelfde geldt voor het oplaten van wensballonnen. Je hebt, net zoals bij vuurwerk, geen controle waar ze terecht komen.
– In mei 2019 werd het particulier gebruik van vuurwerk en wensballonnen in Vlaanderen verboden. Dit verbod is vernietigd door het grondwettelijk hof. Gelukkig blijven heel wat gemeenten particulier vuurwerk verbieden, sommigen laten het enkel toe als je een speciale vergunning aanvraagt. Maar laat het gebruik van vuurwerk over aan professionals.
Brandveilig cadeau
De feestdagen zijn het ideale moment om een brandveilig cadeau te geven. Denk maar aan één of meerdere rookmelders en een blusdeken. Eventueel kan je ook het boek ‘Brandveiligheid Thuis’ cadeau doen aan je vrienden of familie. ‘Brandveiligheid Thuis’ is een leidraad voor iedereen die brandveilig door het leven wil gaan. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat mijn boek iedereen kan helpen om zijn of haar woning of appartement brandveilig te maken.
© Secunews – https://www.secunews.be