Vanaf augustus zullen de 340 gezinnen in de Vriendschapswijk in Sint-Pieters-Woluwe kunnen genieten van zonne-energie. Daarvoor werden maar liefst 130 zonnepanelen met een vermogen van ± 450 Wp op het dak van het onlangs gerenoveerde gebouw in de Gele Hoekstraat geplaatst.
De jaarlijkse productie wordt geschat op ± 50 MWh en zal een deel van het dagelijkse energieverbruik van de gemeenschappelijke delen in de hele Vriendschapswijk opvangen (licht, parlofonie, garagepoorten, camera’s, liften en stookruimtes). In het gedeelte dat in 2020 werd gerenoveerd, in de Gele Hoekstraat, zal de productie ook het verbruik opvangen van de automatische ventilatie die na de isolatie van het gebouw in de woningen werd geplaatst.
Aziz SOPI, Algemeen directeur van Aan de Rand van het Zoniënwoud
Op korte termijn zal de extra geproduceerde energie in de vorm van ‘energiedelen’ worden aangeboden aan de huurders en verenigingen. Zo kunnen we de energiefactuur van de deelnemende vrijwilligers nog meer verlagen.
Op middellange termijn sluiten twee nieuwe isolatiefasen, Blauwe hemel en Kersentijd/Oranjebloesem, de volledige renovatie af van de hoge gebouwen van de site. De vernieuwde en geïsoleerde daken worden van andere zonnepanelen voorzien en de geproduceerde elektriciteit zal het aanbod van groene en lokale energie voor de bewoners versterken tegen zeer lage prijzen.
Onze ambitie is een maximum van onze woningen uit te rusten met fotovoltaïsche panelen en waar het mogelijk is energiegemeenschappen te creëren. De huurders van de Vriendschapswijk zullen de eerste zijn om ervan te genieten. Aan de Rand van het Zoniënwoud zal, in de loop van de renovatieprojecten van daken, de mogelijkheid bestuderen om deze opties aan al zijn sociale huurders aan te bieden.
Antoine BERTRAND, Vicevoorzitter van de raad van bestuur van Aan de Rand van het Zoniënwoud en schepen van de gemeente Sint-Pieters-Woluwe